Maga az ördög vagy megmentő angyal? - Az ingatlanközvetítő.

Maga az ördög vagy megmentő angyal? - Az ingatlanközvetítő.

2018-11-08 14:00:05
Forrás:


Az emberek többsége szeret spórolni, szerelő helyett maga bütykölni, okosban megoldani csip-csup kérdéseket. Bizonyos esetekben persze ez tökéletesen működő megoldás. Egy ingatlan adás-vételnél azonban nem árt, ha valódi szakembert is bevonunk a történetbe. Hogy miért? Mert szakmájából adódóan minden kacifántos kérdésben otthonosan mozog, ismeri a piacot, a jogszabályi előírásokat és mert az ÜGYFÉLÉRT, tehát értünk dolgozik.

AMIT A KÖZVETÍTŐI JUTALÉKOKRÓL TUDNI ÉRDEMES 

A bimbózó munkakapcsolat elején nem árt tisztázni pár kérdést. Az ingatlanközvetítő jutalékának mértéke elég széles skálán mozoghat, irodatípustól függően akár fél-egy százaléktól 5 százalékig. Ennek az az oka, hogy az ingatlanosok általában háromféle szerződéstípussal dolgoznak, melyekhez jellemzően kétféle jutalékmértéket társítanak:

 

  1. Az első az általános megbízási szerződés, amikor semmi nem köti a lakás eladójának kezét, bárkit megbízhat és akár maga is árulhatja nyugodtan a lakást. A közvetítői díj pedig azé lesz, aki a vevőt hozza.
  2. A harmadik típus a kizárólagos szerződés, ilyenkor egyedül az ingatlanközvetítő értékesítheti a lakást. Illetve nem pontosan: találhat vevőt a tulajdonos is, csak éppen a jutalék akkor is jár az ingatlanközvetítőnek.

[Több ingatlaniroda esetében ezek a százalékok nincsenek kőbe vésve, azaz pontos számot az ingatlanközvetítő csak az ingatlan megtekintése után fog mondani, így sokszor a jelzett szám csak megközelítőleges érték. Természetesen itt is vannak kivételek, s olyan közvetítők, akik azzal a jutalékmértékkel dolgoznak minden esetben, amit közzétesznek.]

NÉPSZERŰ CÍMKÉK
NÉPSZERŰ CÍMKÉK